Haaruitval bij vrouwen

vrijdag 7 dec 2012 / 1 / Beauty en Make-up Tips, Dieet en Gezondheid

Haaruitval bij vrouwenDe oorzaak van haaruitval bij vrouwen is vaak door een erfelijke aandoening, een onderliggende lichamelijke oorzaak, of een plotselinge haaruitval komt meestal door stress. Het is belangrijk om snel in te grijpen zodat het niet blijvend wordt. Er bestaan bepaalde huismiddeltjes en bijvoorbeeld medicijnen, verkrijgbaar via de dokter of apotheek. Allemaal manieren om haaruitval bij vrouwen te laten stoppen of sterk verminderen.

Haaruitval

Heb ik haarverlies?

Een beetje haarverlies per dag is normaal, je merkt het zeker bij vrouwen veel meer omdat de haren zoveel langer zijn. Het is normaal om iedere dag meer dan 100 haar te verliezen. Met haren wassen mag dit zelfs oplopen tot meer dan 200! Tijdens een verandering van de seizoenen kan je haaruitval krijgen voor de periode van bijvoorbeeld een maand.

Haaruitval bij vrouwen en de oorzaak

Medicijnen

Medicijnen zoals tabletten tegen depressie, hartproblemen en bijvoorbeeld hoge bloeddruk kunnen leiden tot  haaruitval bij vrouwen. Het is verschillend per persoon en meestal is dit niet permanent.

Ziektes

Ziektes zoals diabetes en andere hormoon gerelateerde ziektes staat in verband met een verslechting van de haarkwaliteit. Door de juiste medicatie en behandeling groeit het haar weer aan.

Hormonen

Hormonale veranderingen zoals tijdens een zwangerschap, in de memopauze, een overproductie van testostron kan leiden tot het verlies van haar. Zodra de hormonale verstoring over is, zal het haar weer aangroeien.

Infecties

Infecties aan de hoofdhuid kan ervoor zorgen dat het haar uitvalt. Ga naar een dermatoloog als je veel schilfers, vet haar en te maken hebt met uitvallend haar.

Stress

Een andere oorzaak van haaruitval is een plotselinge uitval van veel haren door stress. Meestal merk je dit pas na een maand of drie. Hier is weinig tegen te doen alleen proberen te voorkomen. Slik bijvoorbeeld magnesium en omega 3 om beter met stress om te gaan en haarverlies zal dan ook verminderen na een stressvolle periode.

Allergie

Door allergie kan er ook  haaruitval bij vrouwen optreden. Allergisch voor een bepaald ingredient van de shampoo, cremespoeling of haarproduct kan een oorzaak zijn. Verban eens een tijdje alle shampoo’s en haarproducten en bekijk dan na drie maanden of de klachten minder zijn.

Medisch

Een verminderde werking van de schildklier is een veel voorkomende oorzaak van haarverlies en moet zeker onderzocht worden als je het merkt. Zowel een te trage als een te snelle schildklier kan deze klachten veroorzaken en is niet alleen slecht voor het haar maar ook voor het lichaam.

Vitaminen

Een tekort van bepaalde vitaminen veroorzaakt haarvermindering en vitamine B1 is een bekende boosdoener. Te weinig eiwit of ijzer is ook niet goed.

Soorten haaruitval

Alopecia androgenetica:

Is een erfelijke aandoening waarbij de haren geleidelijk steeds dunner worden over het gehele hoofd. Veel vrouwen krijgen hier mee te maken omdat het erfelijk is. Belangrijk is om hier snel mee naar een goede dermatoloog te gaan en te starten met een behandeling. Eenmaal uitgevallen haar komt zelden nog terug. Snel ingrijpen en voorkomen dat het erger wordt is dus belangrijk! Dit zorgt er voor dat de haaruitval sterk verminderd of zelfs helemaal stopt.

Scarring alopecia:

Dit komt door littekenschade op de huid. Kan zowel bij mannen als vrouwen voor komen en kenmerkt zich door een branderig gevoel en plaatselijk haarverlies.

Alopecia areata:

Dit is een plaatselijk haarverlies. Meestal blijft dit op één plek maar in sommige gevallen verspreidt het zich later naar de gehele hoofdhuid. Deze vorm van haarverlies kan over het hele lichaam voorkomen.

Telogen Effluvium:

Deze vorm van haar uitval komt door een emotionele of fysieke schok van het lichaam. Denk aan bijvoorbeeld een sterfgeval, een streng dieet, voedingstekort of chirurgie. Het zal vanzelf weer herstellen maar dat duurt maanden.

Traction Alopecia:

Veroorzaakt door haarstyling en producten of kapsels die teveel druk op het haar zetten. Als er nog geen littekens zijn, dan zal dit zich herstellen als ermee gestopt wordt.

Wat kan je er tegen doen?

  • Probeer in de eerste plaats de oorzaak te achterhalen en hier iets aan te doen. Slik voldoende vitamines en zorg goed voor het haar. Pas op met agressieve behandelingen.
  • Minoxidil lotion aanbrengen op de hoofdhuid voorkomt bij meer dan de helft van de vrouwen een verdere verdunning van het haar. Let op! Sommige vrouwen krijgen door dit middel een lichte haargroei in het gezicht, dit verdwijnt na het stoppen met dit medicijn.
  • Diane 35 bevat Anti-androgene stoffen die de productie van overmatige mannelijke hormonen tegengaan.

Huismiddeltjes tegen haaruitval

We hebben allemaal ooit gehoord van huismiddeltjes. Of ze nu helpen of niet, dit zijn de huismiddelen tegen haarverlies!

Kamillethee schijnt goed te helpen tegen haarverlies, was het haar met sterk gezette kamillethee.

Gebruik geen shampoo meer maar was het haar gewoon met soda.

Gebruik iedere avond een beetje kokosvet op het haar. Dit zorgt ervoor dat het haar verdikt en haaruitval vermindert.

Bier: masseer na het wassen een klein beetje bier in het haar. Laat even inwerken en was opnieuw.

1 reactie op “Haaruitval bij vrouwen”
  1. 1 Sari

    Wat kan ik doen om meer haar te krijgen

    beantwoorden17 jan 2013 00:42
Reageer op “Haaruitval bij vrouwen”