Haar wassen zonder shampoo

vrijdag 29 mrt 2013 / 0 / Beauty en Make-up Tips, Kapsels en Haarmode

Haar wassen zonder shampooJe haar wassen zonder shampoo is een van de onderdelen van de ‘No Poo’ methode. Je kan je haar wassen met conditioner: de zogenaamde ‘CO-wash’, of het helemaal aan je eigen haar overlaten om zichzelf te reinigen. Dan zijn er ook nog tussenmethodes zoals het wassen met soda en naspoelen met appelazijn. Dit is een zeer goede manier omdat je haar tussendoor minder vet wordt.

Haar wassen bij de kapper

Fotocredit: Freedigitalphotos- Marin

Geschikt voor alle haartypes?

We weten allemaal wel dat shampoo boordevol verschillende ingrediënten zit. Shampoo bevat stoffen die je haar uitdrogen en zelfs kunnen beschadigen. Hier is natuurlijk geen enkel haartype bij gebaat. Deze methode is bijzonder geschikt voor krullen, steil haar, dun haar, hoofdhuidproblemen en nog veel meer!

Shampoo

Fotocredit: Freedigitalphotos- artur84,

Schadelijke ingrediënten in shampoo

Sodium Laurel Sulfate, is een stof die nagenoeg in ieder shampoo merk voorkomt. Het is een goedkoop reinigingsmiddel dat ook industrieel gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. Het wordt in shampoo gebruikt omdat het goedkoop is, en lekker schuimt. Het is echter schadelijk omdat het doordringt in de huid, en vijf dagen in het lichaam blijft. Het kan zelfs kanker veroorzaken en is wetenschappelijk bewezen een schadelijke stof. Fabrikanten zullen dit ontkennen.

Zo is er een hele lijst van schadelijke stoffen.

Siliconen en parabenen in shampoo

In veel shampoo merken zitten nu eenmaal siliconen en parabenen. Dit zijn de meest voorkomende benamingen:

 • Cetearyl methicone
 • Cetyl Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Cyclopentasiloxane
 • Dimethicone
 • Dimethiconol,
 • Stearyl Dimethicone
 • Amodimethicone (en) Trideceth-12 (en) Cetrimonium Chloride
 • Trimethylsilylamodimethicone.
 • Dimethicone Copolyol
 • Hydrolyzed Wheat Protein Hydroxypropyl Polysiloxane
 • Lauryl methicone copolyol.

Let wel: Als er ‘PEG’ voor staat, dan zijn dit geen slechte siliconen, maar in water oplosbare. Die kunnen dus gerust gebruikt worden.

Siliconen als ingredient kan je vaak terugvinden omdat het eindigt op: ‘cone’. Het is ingewikkeld in het begin, maar je leert het snel herkennen.

Wat doen Siliconen en parabenen in shampoo?

Waarom worden siliconen en parabenen toegevoegt aan shampoo? Het zorgt voor een beschermend laagje om het haar. Dit is bestand tegen UV stralen en nog veel meer! Het zorgt ervoor dat het haar zachter en minder droog aanvoelt.

‘The dark side’ van Parabenen en siliconen

Het is zeer moeilijk om weer uit je haar te krijgen. Vandaar krijg je vaak een opbouw van verschillende laagjes siliconen en parabenen om het haar. Dit zorgt voor slap en futloos haar. De haren worden steeds vaker vet, en de hoofdhuid wordt afgesloten! Dit zorgt voor hoofdhuid problemen zoals jeuk en een schilferige en droge hoofdhuid.

Haar droogblazen

Fotocredit: Freedigitalphotos- Marin

Het haar wassen met conditioner

Spoel je haar goed uit met lauwwarm water en breng eens een conditioner of crèmespoeling aan over je haarlengtes en bij de hoofdhuid. Masseer dit voorzichtig in, en laat het ongeveer een kwartier inwerken. Spoel het daarna goed uit.

Het ‘vuil’ wordt losgeweekt en de haren worden hier mooi glad van.

Het haar wassen met soda

Bicarbonaat, bakpoeder, oftewel soda, kan ook gebruikt worden om het haar te wassen. Neem één theelepeltje op een kopje water, en breng dit aan op nat haar. Masseer het voorzichtig in, en spoel na enkele minuten uit. Dit is een goede manier om de laagjes van siliconen en parabenen te verwijderen van het haar.

Appelazijn in plaats van crèmespoeling

Crèmespoeling is niets meer dan een zuur, dit sluit de haarschubben. Appelazijn doet eigenlijk hetzelfde maar bevat geen onnatuurlijke ingrediënten. Meng het eerst met een deel water, en breng aan na het ‘wassen’, spoel goed uit, en geniet van je zachte haren!

Het haar nooit meer wassen

Er zijn veel modellen en celebs, die hun  haar nooit wassen! Het is een milieuvriendelijke, gezonde en tijdbesparende manier om gezond haar te krijgen!

Je begint door steeds meer water toe te voegen aan je shampoo, op die manier raakt je haar gewend om zichzelf te gaan reinigen. Voeg dus eerst de helft water toe aan je shampoo, en iedere week een beetje meer.

Daarna stop je gewoon met het wassen van je haar. Uitspoelen kan wel het ‘vuil’ verwijderen. Je haar zal wel vet worden, maar dat gaat na enkele weekjes voorbij. Na een tijdje, wordt het haar steeds minder vet en is het eraan gewend.

Reageer op “Haar wassen zonder shampoo”