Energiedrankjes: waarom zoveel cafeine?

zaterdag 24 nov 2012 / 0 / Dieet en Gezondheid

Energiedrankjes: waarom zoveel cafeine?Cafeïne begint steeds populairder te worden onder jongeren. Vroeger alleen te verkrijgen als het Red Bull energiedrankje, maar nu is cafeïne te koop in drankjes voor een paar cent. Bovendien beginnen er nu ook snoepjes en snacks met cafeïne op de markt te komen. Sportdrankjes bevatten vaak taurine  en cafeïne, hoewel sportdrankjes vooral als hydratatie moeten dienen, cafeïne en taurine werkt sterk uitdrogend en verzwakkend voor het lichaam.

Cafeïne en de gezondheid

Gezondheidsorganisaties zijn niet blij dat we aan het veranderen zijn in een cafeïne natie! Het is namelijk een gevaarlijke trend!
Veel energiedrankjes bevatten enorme hoeveelheden cafeïne en sommige drankjes stijgen boven de 500mg (hetzelfde als 14 blikjes energiedrank)

Energiedrankjes als Monster en Rockstar staan vaak tussen de cijfers met ziekenhuisopnames als gevolg. De klachten gaan van hartkloppingen, misselijkheid, stemmingswisselingen tot zelfs de dood als gevolg.

Jongeren worden vaak enorm aangetrokken door energiedrankjes en op de korte termijn werkt het enorm goed: je hoofdpijn gaat weg, je krijgt meer energie. Pas er echter mee op en drink er niet teveel van. Het duurt namelijk een tijdje voordat de cafeïne in het bloed wordt opgenomen.

Door recente ontwikkelingen zoals snoepjes met cafeïne: onder andere Jelly Belly’s met cafeïne, en Napoleon snoepjes met cafeïne, is het gevaar op een overdosis nog veel groter.

In het uitgaansleven zijn energiedrankjes vaak niet gezond te noemen omdat het gevaarlijk mixt met alcohol. Je voelt veel minder snel dat je dronken bent, en je gaat veel langer door.

Cafeïne zorgt er niet voor dat je taille binnen enkele dagen enorm krimpt: toch zitten veel dieetpillen boordevol cafeïne. Dit zorgt voor een goed gevoel tijdens het gebruik. Gevaarlijk wel als je het niet weet!

Gebruik gezonde alternatieven:

  • In groene thee zit een gezonde dosis cafeïne,
  • Gebruik fruit om energie te krijgen
  • Chocolade in de pure variant kan je namiddag een beetje oppeppen.
  • Ginseng is een natuurlijke bron van energie.

Er bestaan ook minder agressieve energiedrankjes zoals Nalu. Het smaakt bovendien een stuk lekkerder en is minder slecht voor je tanden. Cafeïne geeft op het moment zelf een beetje energie maar zorgt de volgende dag voor een behoorlijk slecht gevoel. Gebruik het dus met mate.

Reageer op “Energiedrankjes: waarom zoveel cafeine?”