Gevaarlijke ingredienten cosmetica

maandag 21 jan 2013 / 0 / Dieet en Gezondheid

shutterstock_88527043 (1)Als je de ingrediënten bekijkt van cosmetica en schoonheidsproducten, word je vaak moedeloos. Wat zijn die stoffen allemaal en welke zijn nu schadelijk? Dit is een lijst van kunstmatige stoffen die je beter kunt vermijden. Dit is zeker als je ervoor wilt kiezen om zogenaamde natuurlijke verzorgingsproducten te gaan gebruiken.

gevaarlijke ingrediënten cosmetica

Aardolie Minerale olie/ petroleum derivaat

Gemaakt van afvalstoffen van de olie en benzinindustrie. Veroorzaakt huidproblemen zoals acne, rimpels en huidveroudering.

Acetamide MEA Ethanot acetamide

Komt vaak voor in lippenstift, creme en andere cosmetica. Het is giftig en mutageen.

Aceton

Veelvuldig gebruik tast de nagels aan, het zit soms in cologne maar ook in toners. Inademing kan duizeligheid veroorzaken, misselijkheid. Het is een stof die het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Het werkt ook sterk uitdrogend op de huid.

Alcohol

Alcohol irriteerd de huid en tast de natuurlijke beschermingslaag aan. Hierdoor hebben bactereien, schimmels en chemische stoffen vrije toegang.

Alkyl-phenol-ethoxylades

Sinds het jaar 2000 verboden in de meeste landen omdat deze stof het voorplantingsorgaan kan aantasten.

Aluminium ammonium alum

Aluminium wordt gebruikt in oogschaduw, deodorant en nog veel meer. kan alzheimer veroorzaken. Toch is het overal te vinden zelfs in keukengerei, tandpasta in snacks en junkfood, keukenzout, sigarettenfilters en vanillepoeder.

ammonia

Vaak te vinden in haarverfproducten. Kan binnendringen in de huid en vergiftiging veroorzaken. Breekt het haar af en is schadelijk bij inademing.

A-terpineol

Zit in parfum, vaseline lotion, haarlak deodorant. Kan ontsteking in de longen veroorzaken bij inademing. Verder ook verlies van spier coördinatie, hoofdpijn en hyperthermie.

Benzaldehyde

Zeer irriterend met verdovende werking. Kan nierschade veroorzaken.

Benzyl alcohol

Kan irritatie, hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Ook irriteerd het bovenste deel van de luchtwegen hierdoor.

Parabenen

Vaak te herkennen aan alle ingrediënten die eindigen op parabenen zoals Methyl-, propyl-, butyl- en ethylparabenen. Het wordt gebruikt om de houdbaarheid van een product te verlengen maar wordt ook door het lichaam opgenomen en veroorzaakt vaak allergische reacties. Bovendien verstoren ze de hormoonbalans. Het is bekend dat ze risicovol zijn maar ze worden toch vaak gebruikt.

Diethanolamine (DEA) en triethanolamine (TEA)

Bij contact met nitraten veroorzaken deze stofjes kankerverwekkende nitrosaminen. Bij gebruik van een langere tijd is dit giftig, Ook krijg je er een droge huid en droog haar van.

Diazolidinylureum

Een van de grootste veroorzakers van contacteczeem.

Sodium lauryl sulfate of laureth sulfate

Een agressieve reiniger die in de industrie ook gebruikt wordt als schoonmaakmiddel. Het is een veel voorkomend ingrediënt vanwege de sterke reiniging en schuimende werking. Een veroorzaker van huiduitslag, haaruitval en nog veel meer.

Parfum

Kunstmatige parfumstoffen bestaan doorgaans uit 200 ingrediënten. Je kan er dus nooit achter komen wat hier allemaal in zit.

Kunstmatige kleuren

Je vindt ze op het etiket vaak terug als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer. Veel kunstmatige kleuren kunnen kankerverwekkend zijn.

Propyleenglycol

Een kunstmatige mix die in cosmetica wordt gebruikt als reiniger, conditioner en bevochtiger. Soms is het een natuurlijke glycerine gemengd met ethanol, meestal is de samenstelling heel anders. Het zorgt voor huidveroudering en de huid wordt kwetsbaarder voor verschillende bacteriën.

Siliconen

Synthetische siliconen zijn huidonvriendelijk en laten een laagje achter dat de huid en haar afsluit. Voorbeelden van siliconenolie zijn: Dimethicon, Dimethicone copolyol, Dimethiconol, Diphenyl dimethicone/Simethicone, Stearoxy dimethicone en Stearyl dimethicone.

Hier is een volledige lijst

Reageer op “Gevaarlijke ingredienten cosmetica”