Leren kleding en diervriendelijkheid

vrijdag 5 apr 2013 / 2 / Mode en Fashion Nieuws

leren-jasIs een leren jas, of leren schoenen eigenlijk diervriendelijk? Dit is de vraag die veel bewuste kopers zich stellen. Maar in hoeverre is leren kleding eigenlijk dieronvriendelijk en schadelijk voor het milieu? In dit artikeltje bekijken we allebei de kanten van het verhaal. En krijg je ook alternatieven te zien om er evengoed trendy maar toch diervriendelijk uit te zien. Consumenten worden steeds "groener" en bewuster in hun aankopen. En dat is maar goed ook!

ID-100127036

Fotocredit: Freedigitalpictures - bandrat,

De bewuste consument van 2013

We worden allemaal steeds bewuster in onze aankopen. Dit is niet meer beperkt tot het groepje vegetariërs en veganisten, maar begint ook over te waaien naar de 'gewone' consument. Hoewel vlees eten ook niet helemaal duurzaam verantwoord is, is het dragen van kalfsleder, krokodillenleer en andere leersoorten veel dienonvriendelijker. Daar zijn de meeste mensen zich intussen van bewust.

De PRO redenen om 'gewoon' leer te dragen

Leer is een restproduct, dat overblijft van dieren die gehouden worden voor vlees of melkproductie. Het is dus in die zin niet bijzonder dieronvriendelijk, omdat het dier niet speciaal is gehouden om de huid.
Door het dragen van leer, doe je langer met kleding. Leer gaat jarenlang mee, een leren jas kan je tot twintig jaar dragen. Hierdoor hoef je geen andere kleding te kopen, en dat is ook beter voor het milieu.

De redenen om "NEE" te zeggen

Met het kopen van leer, krijgt de bio-industrie extra inkomsten, en wordt hierdoor in stand gehouden. Dit is een van de grootste redenen om geen leer te dragen.
We leven in 2013, en er zijn genoeg alternatieven die milieuvriendelijk en slijtvast zijn. Denk bijvoorbeeld aan hoogwaardig imitatie leer. Hier is het verschil vaak niet te onderscheiden.

Vegetarisch en toch leer dragen?

 "Het is namelijk onzin om vegetariër te zijn, en toch leren kleding te dragen.", volgens kritische commentaren.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand die vegetarisch is toch leer zal dragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat diegene tegen het slachter voor vlees is, maar toch de bijproducten niet wil verspillen.

Ook gaat het soms om mensen die al tientallen jaren dezelfde jas of schoenen dragen. Het dier zal niet meer gered worden als je het kledingstuk weggooit.

Tweedehands kleding van leer is toch op zekere hoogte ook diervriendelijk?

Iedereen moet hierin zijn eigen afweging maken, en niet bekritiseerd worden door de omgeving.

Waar moet je op letten?

Let bij de aankoop van leren kleding in ieder geval op de afkomst van het leer. Er worden namelijk dieren bejaagd en gehouden vanwege het leer. Denk bijvoorbeeld aan zebra's, bizons, waterbuffels, wilde zwijnen, kangoeroes, alen (vissen), haaien, dolfijnen, zeehonden, walrussen, kikkers, schildpadden, krokodillen, hagedissen en slangen. Dit leer is uit moreel oogpunt vergelijkbaar met bont: een dier wordt gedood, puur om de huid als luxeartikel te gebruiken. Alligators worden gekweekt voor hun vlees en leer.

Diervriendelijke alternatieven

Er bestaan een heleboel diervriendelijke alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan (bio) katoen, maar ook imitatie leder.

Leer en bont

Leer wordt vaak gecombineerd met bont, terwijl bont zeer dieronvriendelijk is. De dieren worden in kleine kooitjes gehouden voor de pels. Het gaat hier om dieren die er speciaal voor gekweekt worden, en bont is nagenoeg nooit een nevenproduct.

Veganisme

Dierenleed wordt veroorzaakt door zoveel productie “fouten”! Hopelijk wordt hier iets aan gedaan in de toekomst, en komt er ook een keurmerk voor kleding. Materialen zoals wol, dons, parels en noem maar op. Lees deze site eens door.

Het is dus reden om gewoon op te letten wat je koopt. Veganist worden is meteen een stapje verder. Bewust worden van je aankopen en eigen morele keuzes maken, daar gaat het om.

2 reacties op “Leren kleding en diervriendelijkheid”
 1. 1 oma

  Ha Safira,

  Vroeger was leren kleding heel normaal, totdat men zich moraal bezwaard ging voelen.
  Is eigenlijk een luxe probleem, want kunststoffen zijn ook schadelijk.
  En zo zit overal een bezwaar aan, rentmeesterschap over de aarde is de oplossing, de juiste dingen afwegen of ze kunnen. oma

  beantwoorden5 apr 2013 22:17
  • Ik ben het niet eens met oma dat het een moreel bezwaar betreft. Ik denk dat oma met haar tijd mee moet gaan. Wat je eenmaal weet kun je niet je kop meer voor in het zand stoppen! Overigens jaagden men vroeger op dieren en dat zie je ook vrijwel nergens meer! Er zit in de mode industrie heel veel geld achter dat weet nu toch iedereen. 50 miljoen dieren per jaar mishandelt om elke 2 maand nieuwe kleding te kunnen kopen, hoe moreel kun je dit nog noemen. En nog een dikke knuffel vandaag aan mijn bontje..uh hondje!

   beantwoorden5 sep 2013 10:22
Reageer op “Leren kleding en diervriendelijkheid”