Beschadigde haren tips

donderdag 10 jan 2008 / 12 / Kapsels en Haarmode

In de winter door de droge lucht en het vele haren fohnen, worden de haren van mensen sneller beschadigd. Wij gaan in dit artikel kijken hoe het komt en wat je eraan kunt doen.

Beschadigde haren: hoe komt het?

Beschadigde haren

Als we onder de microscoop een haar bekijken, dan kan je zien dat een haar uit schubben bestaat. Bij een gezond haar, liggen de schubben mooi op elkaar en sluiten ze goed aan. Als het haar beschadigd is, dan staan de haarschubben uit elkaar. En omdat de puntjes van je haar het oudste is, begint het meestal daar zichtbaar te zijn door het blote oog. De puntjes beginnen vanuit het midden helemaal te splijten.

Haren kunnen beschadigd worden als het agressief behandeld word. Fohnen kunnen u haar beschadigen. De stijltang is ook niet goed voor het haar. Veelvuldig wassen, kunnen de haren ook als het ware afslijten. En als het haar vaak los word gedragen, kan het door de statische elektriciteit beschadigen. Haaraccecoires dienen zorgvuldig gekozen te worden anders zijn deze ook niet goed voor het haar. Verven is ook niet heel erg gezond. Als haarverf niet goed word gebruikt, bijvoorbeeld door het te lang laten intrekken of een te hoge concentratie ammoniak. Dan kan zelfs de gehele lengte fragiel worden. De haren lijken dan zelfs elastisch te worden. Voor kleuringen geld ook over het algemeen hoe lichter de kleur, des te slechter is het voor het haar. Permanent is ook een grote boosdoender voor gezonde haren. De zogenaamde slicing techniek bij de kapper, waar de haren met een mesje afgesneden worden, kan het haar ook beschadigen. Een verkeerde kam of borstel kan ook grote schade toebrengen. En kam of borstel de haren nooit als ze nat zijn.

Wat kan je er aan doen?

Eigenlijk is voorkomen beter dan genezen. Als het eenmaal wel zo ver is dat haren gespleten haarpunten hebben. Dan zijn er wel veel producten beschikbaar, zodat het er toch best mooi uit kan zien. De meeste anti haarbreukserums en veel shampo`s en cremespoelingen bevatten siliconen. Deze gaan dan de haarschubben als het ware terug plakken op elkaar. Het helpt wel enigzins. Maar de haren blijven toch gewoon gespleten haarpunten hebben of beschadigd zijn. Het nadeel aan producten met siliconen erin is ook dat de siliconen zich na een tijd opstapelen op het haar. Hierdoor word het erg slap. En als diegene daarna het haar wil verven, is er een grote kans dat de haarverf niet goed pakt of zelfs vlekkerig pakt. Dus ja dit is niet de ideale manier. Bij gespleten haarpunten, is er ook een manier om het haar in een soort piek te draaien, plukje voor plukje. En dan springen de gespleten haarpuntjes eruit. Die kunnen dan met een scherpe goeie schaar afgeknipt worden. Dit is heel erg veel werk. Maar als het goed word gedaan, kan het natuurlijk een wereld van verschil zijn zonder de lengte van het haar te verliezen. Dan is er ook nog de kappermethode, en dat is dus gewoon afknippen wat er kapot is. Pas wel op dat ze niet te veel eraf knippen. Ik heb ooit gezegd dat ze bij mij alles eraf moesten knippen wat kapot was, en later kwam ik buiten met een mary poppins kapsel. :)

12 reacties op “Beschadigde haren tips”
 1. Gewoon een tijd afwachten en goed verzorgen. Daarna zal er toch nog een stukje af als de beschadiging echt te erg is. :(
  Wat erg en voortaan geen rare producten op je haar laten smeren.
  Als iets je haarstructuur verandert, dan is het altijd heel slecht!

  Succes

  beantwoorden28 jan 2010 15:05
 2. 11 elisa

  hoi ik heb mijn haren laten stylen door een vriendin met speciaal spul uit america(zogenaamd niet schadelijk)heb t nu af laten knippen in een bob lijn,maar me punten zijn nog steeds heel erg droog en kroesig :(
  heeft iemand een goeie tip voor me want wil het eigenlijk niet nog korter knippen..

  tnx

  beantwoorden28 jan 2010 12:26
 3. Ik vond altijd de anti klit lijn van Palmolive wel heel erg goed. Ook een stukje eraf laten knippen kan weleens helpen. Was je haren niet te vaak en gebruik ook regelmatig een haarmasker.
  Bekijk ook deze artikelen:
  http://www.firanet.nl/kapsels-haarmode/cremespoeling/
  http://www.firanet.nl/kapsels-haarmode/krulhaar-verzorgen/
  http://www.firanet.nl/beauty-tips/oplossingen-beschadigd-haar/

  Succes en een gelukkig Nieuwjaar :)

  beantwoorden31 dec 2009 17:12
 4. 9 Frison Patricia

  Als ik mijn haren was en ze dan droog blijven ze ook in elkaar zitten en beginnen ze te knopen enzo..

  beantwoorden31 dec 2009 16:25
 5. 8 Frison Patricia

  Ik heb droog,beschadigt haar maar dat komt omdat mijn mama kroeshaar heeft en mijn papa normaal en ik ertussenin met krullen ook stijl ik mijn haar elke dag. Ik wil hier graag iets aan doen maar welke merk van shamppo’s of conditioner moet ik dan juist gebruiken ?

  beantwoorden31 dec 2009 16:25
 6. 7 stella

  mijn haren zijn gekruld echt lelijk!!ik heb ook gefont al 1 jaar en mijn haren zitten al in het waar nu gebruik ik niet meer!
  kunnun jullie tipgeven dat mijn haren zonder krullen is en zonder gefont

  beantwoorden29 sep 2009 21:07
 7. 6 kimberley

  mijn haar is zo kapot als ik het heb gefhönt dat het helemaal poef staat k kan het alleen stijlen en/of wax in doen mijn moeder zegt dat dat niet goed is voor de haren maar ik zie toch wel resultaat soms heb ik ook enorme krullen mijn haar is ook heel erg dik ik heb het uitlaten dunnen maar na 2 maanden begon me haar weer dikke te worden ik heb me haar blond geverft me eigenhaar kleur is bruin en ik heb het daarna weer bruin geverft nu heb ik een soort goude kleur in me haren maar ik wil ze niet nog een keer verven want me haar is al zo kapot ik weet me geen raad :’( heeft iemand een tip?

  beantwoorden1 sep 2009 19:02
 8. 5 Floor

  Ik heb ook beschadigd haar. En dat komt omdat ik bijna altijd mijn haar stijl. Altijd als ik uit de douche kom zijn ze echt heel pluizig en zit er slag in. Ik weet eigenlijk niet wat ik hier tegen kan doen. Dus voor mij is dan de enige oplossing, stijlen. Ik wil voortaan eigenlijk niet meer stijlen, maar dan moet ik wel n product ofzo weten dat echt helpt tegen het pluizen. En dat het haar glad maakt. Dus wie weet een goed product? ( Ze zeggen ook dat amandelen olie helpt tegen beschadigde haarpunten en tegen pluis haar, dus dat ga ik denk ik nog wel proberen!)

  beantwoorden31 aug 2009 16:10
 9. 4 Celine

  Wat goed helpt én voorkomt is gewoon pure zijde, van Biosilk bijvoorbeeld. Vind je bij de biokapper, en neen, het is niet goedkoop, 13 euro. Maar het gaat hier wel een half jaar mee (op lang haar), dus eigenlijk spaar je uit, want een heleboel cremes en conditioners zijn op een maand leeg. Gewoon na het wassen een druppeltje op je handen doen en dan in je haar wrijven, en je voelt zo resultaat!

  Als je echt met problemen zit dat je haar zo kapot is dat het begint te klitten en knopen, kan je ook karitéboter (shea butter) gebruiken. Na het wassen 10

  beantwoorden24 aug 2008 16:32
 10. Daar zullen wel veel mensen mee geholpen zijn bedankt voor de tip. Mijn haar wordt ook snel droog en afknippen is zo definitief.
  Met de goede producten hoef je het zeker niet snel af te knippen vind ik. Sommige mensen hebben gewoon droog haar, het is niet altijd ook beschadigd.
  Groetjes!

  beantwoorden29 jun 2008 12:02
 11. 2 Ilse

  Ik heb ook beschadigd en droog haar , ik heb al veel shampo’s en cremspoelings geprobeerd soms hielp het maar na een tijdje was mijn haar er aan gewend en hielp het niks meer . Nu heb ik al heel lang een creme die ik op mijn haar aanbreng, het pluist veeeeel minder en het glanst! de creme heet: Goldwell kerasilk, en is alleen bij de kapper te koop.

  beantwoorden26 jun 2008 21:06
 12. 1 Samiraa

  ik heb beschadigde en ook droog haar ik heb ook krullen dat is wel mooi alleen als het mooi glanst en niet beschadigd is want nu kan ik geen leuke kapsel doen, ik heb een ronde hoofd me wenkbrauwen zitten ook alle kanten:S en ik vind een pony leuk zo een style en dan alleemaal krulleen is ook leuuk! maar wat kan ik doen als het zo beschadigd is en droog.

  beantwoorden18 feb 2008 17:41
Reageer op “Beschadigde haren tips”