Haar knippen zelf thuis doen

vrijdag 23 mei 2008 / 64 / Kapsels en Haarmode

Haar knippen kan je zelf! Zelf haar knippen is mogelijk als je het voorzichtig en met een plan doet. De voorbereiding die vooraf gaat aan het knippen. Was je haren en maak het handdoek droog. Zorg voor een scherpe schaar: dit bepaald de kwaliteit van je kapsel en hoe snel het daarna gespleten haarpunten krijgt. Gebruik altijd een kam tijdens het knippen.

Zelf leuke laagjes knippen


Voorbeeld resultaat na haar knippenZoals je op deze foto kunt zien, zijn laagjes lang haar van onder en kort van boven.
Dit kapsel knip je verticaal.


haar knippenJe neemt met je wijs en middelvinger verticaal op het midden van het achterhoofd haar vast. Zoals aangegeven op het plaatje. Alleen zet je je vingers schuin. Van de onderkant blijf je af.

haar knippen zo doe je datJe bepaald het kortste punt. Dit is hoe erg het haar in laagjes zal zijn, doe dit dus niet te kort. En vanuit dat korte punt knip je schuin naar het langste punt. De lengte die er eigenlijk al was. De bedoeling is om vloeiend te knippen zonder trappen.
Daarna blijf je je geknipte lok vasthouden, en je neemt hierbij een nieuwe lok. Op dezelfde manier als de eerste. Kijk naar wat je al geknipt hebt, en knip de nieuwe lok precies hetzelfde.
haar knippen zo ziet het eruit als je alle haren loodrecht uit het hoofd kamtDaarna doe je dit weer en weer. Werk zo rond het hele hoofd. Let altijd op dat je meedraait met het hoofd.
Kam de haren altijd zuiver en trek ze loodrecht uit het hoofd. Als je de haren per ongeluk een beetje naar links trekt of rechts, dan krijg je lengteverschil.
Je knipt snel te veel, zeker als het haar nat is. Knip dus een klein stukje.
Uiteindelijk moet het zo zijn als op dit plaatje. Dit is een tekening hoe de lengte van de haren zouden zijn als ze recht op het hoofd zouden staan.

 Als je klaar bent, dan ga je het controleren. Dit doe je door horizontale scheidingen te nemen en op dezelfde hoogte te kijken of je geen lengte verschil ziet.

Als jullie vragen hebben, zet ze dan maar hieronder als reactie en ik zal snel antwoorden. Succes!

Update: Deze knip instructies zijn bij nader inzien bedoeld voor mensen die al ervaring hebben met knippen.

64 reacties op “Haar knippen zelf thuis doen”
 1. 62 Benedictus

  Kan iemand wat filmpjes laten zien hoe je je haar in (3) laagjes kan knippen??

  vast bedankt.

  beantwoorden3 aug 2013 20:08
 2. 61 Imme

  hallo,
  ik had even een vraagje, op het plaatje bovenaan de tekst heeft die vrouw een slag in haar haren. Gebeurt dit ook als je het zelf doet of is dit van nature of gemaakt?
  alvast bedankt!

  beantwoorden29 dec 2012 21:50
 3. 60 jojoy

  ook een manier om het haar in laagjes te knippen: neem al je haar in je hand, kam dit zo ver mogelijk naar voren (laat de voorste lokken los, die kun je later nog doen als je dat wilt) doe het in een strakke staart (zonder bobbels anders krijg je een lelijk effect) en doe om de 3 vingers een elastiek. Bepaal zelf waar je het af wil knippen, plaats de schaar en schuif de elastiekjes wat dichter naar elkaar zodat het niet scheef wordt, en knippen maar!

  Bij mij werkt dit erg goed, doe dit zelf al 3 jaar en het resultaat is mooi!

  beantwoorden30 jul 2012 18:26
 4. 59 brian

  ik ben een jongen en wil me eigen haar knippen

  beantwoorden26 aug 2011 10:04
 5. 58 emilia andreeva

  gent

  beantwoorden7 aug 2011 19:15
 6. 57 Riet van Dijk

  Leuk om alles te lezen! Zijn er niet wat video’s waar bepaalde modellen worden geknipt?

  beantwoorden3 aug 2011 21:41
 7. 56 Alexandra

  Hallo, ik wil mijn zoon is 12 jaar en ik wil zijn haren thuis knippen maar er is een probleem hij heeft heel erg dik haar en ik weet niet wat voor model ik hem kan knippen heeft iemand tips of een site

  Alvast Bedankt ;)

  beantwoorden31 mei 2011 17:32
 8. 55 Anonymous

  chiek ik heb net is gedaan hahah

  beantwoorden21 feb 2011 17:07
 9. 54 gina

  Ik zoek eigenlijk een filmpje hoe ik het best haren kan snijden bij iemand, is dat er ook…kan het niet vinden

  Grts gina

  beantwoorden16 feb 2011 08:44
 10. 53 FANTASTISCH GELUKT!

  Nou ik heb prescies zo gehandeld als op de tekening!
  GOED GELUKT!!

  Wat ben ik blij! hoef niet meer naar de kapper, elke kapper waar ik ben geweest knipte altijd veel te kort, terwijl ik zei hoeveel ik eraf wilde hebben, maar luisteren? nee dat doet geen een kapper!
  en het scheelt vele euros per jaar jeeeeeeee!!!
  Bedankt voor deze tekening en tips Firanet!!

  beantwoorden2 feb 2011 13:17
 11. 52 Karin

  Ik wil graag weten hoe ik een mooie overgang bereik door met een mesje laagjes te snijden in lang haar (bijvoorbeeld bij een haarverlening).

  Ik weet dat je dan steeds aparte plukken haar moet pakken en er dan langzaam in 1 beweging naar de punt toe moet snijden (in vochtig haar).

  Moet je dan tot onderaan doorsnijden, ik bedoel moet het worden uitgedund en overlopen tot in de onderste puntjes? Of moet er echt een stuk af ten opzichte van de lengte? En pak je steeds plukken haar onder elkaar of eigenlijk alleen het dekhaar?

  Gooie site is dit trouwens!!

  Kaat

  beantwoorden28 dec 2010 14:29
 12. 51 Riet van Dijk

  Erg leuk om alles te lezen en er van te leren! Ik heb zelf bij Crobyloss Hairstyling 5 cursussen gevolgd. De eerste is een basiscursus en de andere 4 cursussen voor gevorderden. Ik knip best veel, en het is leuk om te doen! Voor mij is het echt een hobby!

  beantwoorden16 nov 2010 11:01
 13. 50 meisske.

  haar knippen kn iedereen??
  ikku well

  beantwoorden30 aug 2010 11:05
 14. 49 jetske

  DOE HET NIET! Ga gewoon naar de kapper als je leuk haar wilt. Want als je het zelf probeert dan moet je daarna alsnog naar de kapper.

  beantwoorden29 jul 2010 10:08
  • 49.1 Catharina (op reactie van jetske ↑)

   Hoezo doe het niet???? Ik zou eerder zeggen als je een leuk kapsel wilt; knip het zelf vooral als je lang haar hebt. Kappers zijn chronisch doof voor wat mensen willen en ik ben wel een paar keer in tranen thuisgekomen omdat mijn mooie lange haar kortgeknipt was en ging krullen als een schaap, nog nooit heb ik voor jan l*l gelopen als ik zelf aan de slag ging..
   Zolang je kleine stukjes knipt kan er nooit echt veel misgaan, de laatste keer bij de kapper die er -beloofd!!- niet meer dan 2 cm af zou knippen en hij lachend een pluk haar van 10 cm uit het midden van de achterkant op mijn schoot gooide en ik zei wtf doe je nou? Ik heb aangewezen hoeveel!!!!!
   Reactie: ja kijk mijn vrouw eens, leuk haar he? Nou nee, een dikke oude vrouw met een kapsel alsof er boter inzat en kort, erg kort. Toen hij die vette troep erindeed dacht ik nog even dat is verzorgend of zo maar nee… jezes wat een mislukking, zo kort… kon wel janken. Ik wilde serieus niet naar buiten en achteraf ben ik nog boos dat ik betaald heb!! Dat vette hoorde zo en of ik meteen een pot van die troep wilde kopen.
   Nou nee dus.. of er word echt niks afgeknipt, staan ze trots: kijk, maar een paar haartjes eraf en inderdaad, je ziet geen verschil alle dode punten zitten er nog in. Model helaas niet..
   Ik weet het nu zeker: ik probeer het zelf met veel klemmetjes, een goede schaar, kam enz en liever geld uitgeven aan goede verzorgingsproducten.
   De permanent voor wat ‘slag’ liep ondanks een korte inwerktijd uit op een schapenkop met haar wat 20 cm gekrompen was, niks aan te doen.
   Kappers: je hebt mazzel als je er een vind die zin heeft om te knippen hoe je het wil en echt; aan mij ligt het niet: ik kom met fotoos, wijs aan hoeveel erafmag, bedoel pak een pluk en zeg: zoveel mag er af, hoe duidelijk kun je zijn.. vraag of ze eerst willen kijken als het nog droog is (wat vaak een probleem is, belachelijk… laatste keer werd ik gewoon naar de wasbak gestuurd!?!)
   Dus hup het internet afspeuren hoe ik mijn beetje krullende dunne haar weer pluisvrij kan knippen en eindelijk in model, geen pluk tot op mijn oren dan een stuk niks, dan opeens lang.
   Deze site is super! Bedankt!!

   beantwoorden27 jun 2013 20:34
  • Binnenkort ga ik ook verschillende filmpjes plaatsen over hoe je zelf kan haarknippen. Want op internet staat onvoldoende informatie en de zogenaamde truucjes waarbij je gewoon een staart moet maken, en dan afknippen, werken ook niet helemaal goed! Ik raad het nooit aan om een professioneel kapsel zelf te gaan knippen, maar voor de puntjes bij te knippen is het wel handig om het gewoon zelf te doen!
   En dit verhaal heeft me met verbazing laten lezen! Wat erg dat je dit hebt moeten meemaken. Ik vind het echt denigrerend overkomen van die vent!

   beantwoorden28 jun 2013 12:04
 15. 48 laura

  Wat moet er nu met mijn haar gebeure?

  beantwoorden6 jul 2010 17:17
 16. 47 Lidia

  Supergoed die tips en ook het filmpje. Heb vanmiddag iemands haar in laagjes geknipt en het resultaat mag er wezen.

  beantwoorden29 jun 2010 16:20
 17. 46 Anoniem

  ik heb lang haar tot boven me kont, en ik heb een lang gezicht, maar mijn vraag is wat er bij staat?
  en of laagjes kan bij lang haar en of dat wel mooi gaat staan?
  of heeft u misschien een voorbeeld van een kapsel wat leuk kan gaan staan?
  Groetjes A.

  beantwoorden25 jun 2010 17:24
 18. 45 laura

  maar en ik????

  beantwoorden23 jun 2010 15:47
 19. 44 Mariska

  Een paar maanden geleden, heb ik een chemokuur ondergaan, waarbij ik ook kaal werd. Nu, inmiddels wat maanden later heb ik een kort kapsel, met lekker piekend haar. Ik ben nog niet bij een kapper geweest, omdat iedereen zo positief is over mijn stoere kapsel.
  Alleen, de achterknt goit jammer genoeg ook:-) Maar lastig om zelf te knippen, zonder happen, enz.Is er een manier waarop ik voorlopig mijn “achterhaar” zelf kan knippen?
  Ik hoop het zo..!

  beantwoorden17 jun 2010 07:16
 20. 43 Esther

  hallo
  ik heb heel erg besachig haar want bijna elk haarpunt van mij is gespleten.
  maar kan ik ben al bij de kapper geweest maar ik heb ze nog steeds
  dus nu is mij vraag kan ik ze er zelf ook van afknippen of maak ik dan alleen maar erger ????
  groetjes

  beantwoorden1 jun 2010 20:57
Reageer op “Haar knippen zelf thuis doen”