Haarkleuren tips van de experts

dinsdag 1 mei 2012 / 13 / Kapsels en Haarmode

Haarkleuren tipsHaar kleuren kan heel erg goed of heel erg fout gaan. Wat is namelijk de juiste haarkleur voor het huidtype? Ook is het niet makkelijk om de juiste haarkleur te krijgen bij een kapsalon en wordt een haarkleur nooit zoals op de verpakking?

De juiste haarkleur kiezen

Bij de keuze van een haarkleur moet er rekening mee gehouden worden of iemand een koud of een warm type is. Ijsblauwe ogen of juist warmbruine ogen? Ook een analyse van de huidskleur is erg belangrijk. Een bleke huidskleur is een koud type.

Bekijk de bloedaders bij de polsen om erachter te komen of iemand een warm of koud type is. Bij groene bloedvaten is iemand een warm type en blauwe bloedvaten is een koud type.

Nog steeds onduidelijk? Een koud type staat beter met zilveren sieraden en een warm type met gouden sieraden.

Doe zelf een kleurtest: neem warm, gekleurde kleding of doeken en bekijk bij de spiegel in daglicht zonder make-up of de kleuren de huidskleur verbeteren of juist afbreken. Zie jij er moe uit in oranje tinten? Ben je bleker met babyblauwe kleuren? Als blauw en wit beter staat, dan is het een koel type. Als ivoorkleur en oranje, beter is dan is het een warm type.

Haarverf E-book gratis te downloaden

Sinds kort heb ik een handig E-book geschreven, hier staat alle informatie in over haarverven, over de ster van Oswald en nog veel meer! Het is een E-book boordevol kennis en informatie om voortaan zelf je haar te kunnen verven, zonder problemen en gedoe! Leer alles over de basis principes, behoud je haarkleur langer, en voorkom problemen tijdens het verven.

Het is hier te downloaden!-------> Haarverf gratis E-Book.

Haarkleuren kaart

Beroemdheden met warme en koele kleurtonen:

Koele types:

 • Elizabeth Taylor
 • Meg Ryan
 • Courtney Cox
 • Demi Moore

Warme types:

 • Jennifer Lopez,
 • Nicole Kidman
 • Heidi Klum
 • Beyonce
 • Lindsey Lohan

Een goede haarkleur kan iemands natuurlijke schoonheid naar boven halen zonder overwelmend te zijn. Met de goede haarkleur heb je minder last van een bleke huid en hoef je minder make-up te gebruiken.

Haarkleuren voor warme types

Alles met gouden highlights is erg mooi bij iemand met een warme huidskleur.

 • Goudblond
 • Donkerblond met highlights
 • Chocoladebruin
 • Mahonyrood
 • Lichtblond met bruine lowlights

Pas op met te donkere haarkleuren en bepaalde haarkleuringen waar bijvoorbeeld de askleur op vermeld staat.

Haarkleuren voor koude types

 • Felrood
 • Zwart
 • Askleuren
 • Beige blond
 • Cappuccino kleuren
 • Platinablond

Pas op met gouden haarkleuren en met bepaalde rode tinten.

Haarkleuren codes

De cijfercodes op haarkleuringen

Houd altijd rekening met de cijfercodes op haarkleuringen om foutjes te voorkomen. Een 5 is volgens de verpakking vaak een middenbruin maar in de praktijk al bijna zwart!

Bij bijna ieder merk van haarkleuringen kan je ervanuit gaan dat 9 heel erg lichten een 1 pikzwart.

 • 0:  Wit
 • 9:  Platina
 • 8:  lichtblond
 • 7: Donkerblond
 • 6: Lichtbruin
 • 5: Bruin
 • 4: Donkerbruin
 • 3: Zwartbruin
 • 2: Zwart
 • 1: Pikzwart

Dan staat er vaak nog iets achter de punt. Dit zijn de andere kleurpigmenten die erin zitten. Dit is verschillend per merk. Meestal is het dit:

 • 8: Beige
 • 2: Goud
 • 5: rood
 • 7: askleuren

Warme types moeten dus oppassen met de askleuren en met beige. Andersom moeten koele types niet kiezen voor gouden ondertonen.

Zelf haar verven of bij de kapper

Zelf je haar verven kan best als je èèn enkele kleur wilt gebruiken om bijvoorbeeld de eerste grijze haren te dekken. Voor highlights of een dramatische verandering zoals van blond naar bruin of andersom, is het beter om naar een kapsalon te gaan.

Haar kleuren voor blondines

Bij haarkleuringen voor blondines is het niet makkelijk om een mooie haarkleur te krijgen. Een gewone blondering zal geen kleurpigmenten toevoegen aan het haar en enkel gaan verlichten. Dit moet altijd eerst gebeuren als het haar blonder moet worden. Daarna kan er met een haarkleuring de gewenste kleurpigmenten worden toegevoegd. Pas ermee op dat haarkleuringen altijd donkerder worden dan er op de verpakking staat en houd de cijfercodes in de gaten! Ga geen 7 gebruiken nadat je net hebt moeten blonderen om zo licht te worden!

L’Oréal Paris Superior Preference is een van de favoriete haarkleur producten omdat het een grote selectie heeft van blonde haarkleuren die er toch natuurlijk uitzien. Kies er bijvoorbeeld een waar naturel op staat. Te warme, gouden of koele tinten kan iemands huidskleur veranderen.

Haar kleuren voor brunettes

De haarkleuren van Clairol is de best gekozen haarkleuring voor brunettes. Het blijft tot 28 wassingen zitten en zorgt voor een natuurlijke haarkleur waar het haar zelfs meer van gaat glanzen.

Haarkleuren voor rode haren

L’Oréal Paris Féria Multi-Faceted Shimmering Colour is een echte aanrader als je eraan kan raken omdat deze rode haarkleur extra lang blijft zitten en zorgt voor sprankelende rode haarkleuren.

Haarkleuringen bij de kapper

Haarkleuren aanbrengen

Franck Provost

Bereid het haar goed voor. Breng een diepe conditioner of een haarmasker aan om het haar voor te bereiden op de haarkleuring. Het ingebrachte vocht zal ervoor zorgen dat de kleurpigmenten beter worden opgenomen.
Een foto zegt meer. Neem een foto mee van de gewenste haarkleur. Honingblond kan bijvoorbeeld geelblond betekenen of juist donkerblond met veel highlights. Kies een kleur naargelang de mogelijkheden om het bij te houden. Iedere zes weken naar het kapsalon is niet voor iedereen haalbaar, kies dan een kleur dicht bij de natuurlijke haarkleur.

Tips om de haarkleur te behouden

Beschadigd haar zal een haarkleuring minder lang vasthouden en daarom is een goede haarverzorging tussen haarkleuringen door heel belangrijk. Kies een shampoo die het haar goed verzorgd zoals de Schwarzkopf zijde doorkammer. Ook de shampoos van Sunsilk zijn een aanrader. Was het haar niet te vaak en gebruik regelmatig haasmaskers.
L’Oréal Paris Professionnel Colorist Collection Red Clover Shampoo is een echte aanrader voor rode haarkleuringen. De shampoo zorgt ervoor dat de rode haarkleur langer blijft zitten.

13 reacties op “Haarkleuren tips van de experts”
 1. 9 veronique

  ben op zoek naar grijze haarkleuring.
  Weet iemand waar ik die kan kopen?

  beantwoorden28 okt 2014 22:51
 2. had van mezelf lichtbruin haar, blauwe ogen en waarschijnlijk koele huid. Nu ik 60 jaar ben is mijn huid rossiger geworden en ik word grijzer dus ik verf mijn haar al jaren met kastanjebruin met highlights maar opeens staat die haarkleur niet meer en iemand raadde mij aan om in de 8.0 – 8.1 te gaan verven, dus lichtblond. Verander je dan zo radicaal dat je van een brunette in de blond kleur terecht komt. Veranderd je huidskleur ook als je ouder bent. Graag uw advies welke haarkleur mij nu het beste staat met een rossige huidskleur.

  beantwoorden15 sep 2014 02:09
 3. 7 loui

  Franck provost 4tinten lichter blond, haalt deze warmte uit je haar?

  beantwoorden15 feb 2014 12:04
 4. 6 Marijke

  Hoe krijg ik een oranje gloed in mijn haar? Op internet gaat ‘t alleen over mogelijkheden om die kleur net UIT je haar te krijgen, maar ik wil ‘m juist wel! Ik heb bruin haar, maar wil ‘t niet lichter, alleen die gloed.

  beantwoorden22 jun 2013 21:52
 5. 5 Freke

  Hey,

  Ik ben van nature donkerblond, ik heb er al enkele keren een balyeage in laten zetten. Deze keer is het echter te blond uitgeslaan, en zie ik mijn natuurlijke haarkleur haast nergens tussen de lichte lokken!! Wat kan ik doen, ik vind het zo niet naturelle en ook niet mooi !
  alvast bedankt

  beantwoorden16 jun 2013 09:34
 6. 4 Afke

  Heeeey,
  Ik verf mijn haar nu nog niet zo lang. Mijn vader doet dit voor me, hebben jullie tips voor hem, want meestal is mijn haar in de haarwortels donkerder dan in de puntjes. Hij is kort haar verven gewend, bij mijn moeder. Alvast bedankt
  xx

  beantwoorden21 feb 2013 14:42
  • Hoi Afke!
   Wat er gebeurt met de verf, ligt niet aan je vader (hij blij :-) )
   Haarpunten zijn droger dan de rest van je haar, waardoor de kleur minder goed pakt. Een tip voor je vader is om met de punten te beginnen, zodat hier de kleuring iets langer intrekt en dan van de haarwortels naar beneden te werken. Tips voor jou: gebruik een haarkleuring zonder ammoniak (bijv. L’oreal creme gloss), zodat je haar minder uitdroogt met het kleuren. Om je haarpunten gezond te houden, is het belangrijk ze ongeveer om de drie maanden bij te knippen, zo min mogelijk stylingproducten erin te doen en ook de fohn en stijltang zoveel mogelijk te laten liggen. Daarnaast doet een haarmaskertje eens per week wonderen! Mooi lang haar vraagt veel zorg, maar is op den duur echt de moeite waard! :-)
   X

   beantwoorden21 feb 2013 23:21
 7. 3 Michelle

  Ik heb m’n haar eerst ombre geverft, boven op een beetje hazelnoot achtig en onder blond. Nu krijg ik best wel uitgroei en ik ben het een beetje zat. Ik wil weer eens wat anders, of blond of misschien helemaal hazelnoot bruin, koper of wat dan ook. Maar krijg ik dan geen kleuren verschil na het verven? Dat het boven een andere kleur word dan onder? En als dat wel zo is, hoe kan ik dat probleem dan het beste oplossen? x

  beantwoorden10 feb 2013 19:09
  • Bij een donkere kleur krijg je dan subtiele kleurverschillen maar bij blond ga je het erg zien. Beter is om de bovenkant ook een beetje te blonderen waardoor de “lijn” verdwijnt. Daarna er een spoeling of een andere kleuring op zetten.

   beantwoorden11 feb 2013 18:24
 8. 2 rianne

  als je je haar van donker naar licht laat verven, maak dan zeker dat ze er een toner na de behandeling in doen, dit haalt de warmte eruit en voorkom je een oranje gloed, ik zou zelf naar een kapper gaan waar ze matrix verf gebruiken, die is biolochies en minder aggressief. laat ongeveer 80 highlights zetten. dan na 6 weken weer veel high lights inzetten. bij mij heeft deze behandeling 4 uur geduurd en 100 euro gekost. resultaat, geen licht blond maar eerder een ginger blond. na 6 weken ga ik er nog eens 30 highlights in zetten.

  beantwoorden8 feb 2013 20:51
 9. 1 cej huisman

  Vraag..Ik wil van midden bruin naar goudblond haar,hoe moet ik dat doen en wat is een geschikte kleuring hiervoor?

  beantwoorden5 nov 2012 17:44
  • Dit is moeilijk om online te bepalen. Misschien beter naar een kapsalon gaan, of dit artikel eens goed doorlezen:
   http://www.firanet.nl/kapsels-haarmode/haarverf-tips-voor-iedereen/

   Voorbeeld:
   Sarah heeft donkerbruin haar en wil graag blond worden. Daarom gaat ze eerst ontkleuren om het haar lichter te maken. Ze gebruikt een ontkleuring die het haar 4 tinten lichter maakt en houdt na de behandeling een middenblond over met een oranje gloed. In de zon is het geen mooie kleur omdat het er heel oranje en raar uitziet. Ze gaat naar de winkel en koopt een spoeling die zeker licht genoeg is met een koele kleur. In dit geval is dat licht-asblond.

   Succes

   beantwoorden5 nov 2012 23:20
Reageer op “Haarkleuren tips van de experts”