Haar verven tips

maandag 15 nov 2010 / 40 / Kapsels en Haarmode

Een tijd geleden stond er op Firanet een heel groot artikel met allerlei tips over haar verven. Hier hebben we honderden reacties op gekregen en het artikel werd over het algemeen veel te ingewikkeld gevonden voor de gemiddelde haar verver. Haar verven is eigenlijk heel erg gemakkelijk en we hebben een nieuw artikel geschreven om het stap voor stap uit te leggen hoe je het beste kan haar verven met tips. Haar verven begint namelijk met een degelijke kennis van pigmenten en basis principes.

Als we onze haren gaan verven, dan moeten we een paar dingen altijd goed onthouden. In dit artikel gaan we de basis doornemen.

Haarverf E-book gratis te downloaden

Sinds kort heb ik een handig E-book geschreven, hier staat alle informatie in over haarverven, over de ster van Oswald en nog veel meer! Het is een E-book boordevol kennis en informatie om voortaan zelf je haar te kunnen verven, zonder problemen en gedoe! Leer alles over de basis principes, behoud je haarkleur langer, en voorkom problemen tijdens het verven.

Het is hier te downloaden!-------> Haarverf gratis E-Book.

Haarverf is geen latexverf

Je kan nooit zomaar een kleur op een andere kleur zetten. Je moet altijd eerst goed bekijken wat je basis kleur is, en op welke toonhoogte.
De toonhoogtes gaan van 1 tot 10. 10 is witgrijs en 1 is zwart. Alles wat daar tussen zit, zijn alle kleuren die wij kennen. Op verpakkingen voor haarverf staan altijd deze cijfers. Er staat bijvoorbeeld: 5.6 dat is een middenbruin.

Haarkleur: je toonhoogte

nouja_thumb
Je toonhoogte kan je ontdekken door hieronder naar het plaatje te kijken. Zie de linkse diagram. Toonhoogte is eigenlijk hoe donker of licht het is.
Verder heeft iedere kleur een weerschijn. Dit is het cijfer wat achter de punt staat. Bepaal altijd goed wat de huidige is voor je een kleuring toepast. En pas dan deze principes toe.
Zie hier onder in het diagram naar de cijfers. Dit is de goeie code dus.
De cijfers van de weerschijn staan er ook bij. Nu kan je op alle doosjes haarkleuringen die code terugvinden. Hou hier dus rekening mee.

Daarnaast zie je de schijnen die er zijn.
Let hier goed op! Schrijf het voor mijn part op en onthoud het goed.
De schijn hoeft niet per se degene te zijn die hier naast de kleuren staat. Meestal klopt het echter wel. Om je schijn te bepalen, moet je goed kijken bij TL licht.
Daar weer naast, zijn de kleuren waar de schijnen weer op gebaseerd zijn.

Hier moet je dus de ster van Oswald toepassen. De basis principes. Iedere haarkleur bestaat uit een toonhoogte en een weerschijn.

Nogmaals: de kleurcode op elke haarverf heeft een cijfer achter de komma in het plaatje een beter hoger, kan je zien wat dat cijfer betekend. Kijk dus in ieder geval goed in welke kleur je nu zit voordat je het gaat verven. Wat moet je doen dan?

Bereken aan de hand van de ster van Oswald welke weerschijn je zal krijgen.
Dus als je nou zeg kleur 6.5 hebt, is het dus blond met rood. We willen eigenlijk blond zijn. Dat is geel. Het rode moet dus weg. Dan moeten we een kleur kiezen met een groene weerschijn. Een verf op je eigen toonhoogte met een 7 achter het puntje. In dit geval moet het dus 7.7 zijn wat we het best kunnen kiezen.

Haarkleur veranderen

Er zijn dus toonhoogtes en weerschijnen. Je kan dus blonde haren hebben met een rode weerschijn. De principes die we leren, moet dus ook hier worden toegepast.
Rode weerschijn betekend dat als je er kastanjebruin op zet, of een bruin met veel rood er in. Dan word het dus gewoon rood. Dit omdat er al rood in je haren zit.
Als je donkerder wilt worden, dan is het meestal geen probleem. Kijk goed welke toonhoogte er op de verpakking staat. De foto`s die er op staan, zijn bijna nooit zoals het resultaat zal worden. Als je dus toonhoogte 5 hebt, en je wilt donkerder. Kijk dan goed dat er op de verpakking 4 staat bijvoorbeeld. Als je per ongeluk een 6 pakt, dan zal je van de kleur niets zien.
Als je lichter wilt worden. Dan moet er ontkleurd worden. Of een haarverf gebruikt worden met oplichtende eigenschappen.
Let altijd goed op of je geen roodpigment hebt in je haren. Dit is het moeilijkste om te verwijderen en zal bij ontkleuren oranje worden.
Beginnen jullie het te begrijpen?

De ster van Oswald

Ster-van-Oswald

Dit is de ster van Oswald. Iedere kleur die ertegenover staat, heft de andere kleur op. Is je haar te rood geworden, dan kan je er bijvoorbeeld een koel blond op zetten. Is je haar groen, gebruik dan een robijnrood.

Hieronder lezen we meer over de ster van Oswald.
Als de kleur dus 8.5 is, dan is het blond met rood er in. Zo kan je het beter begrijpen allemaal.
Haarkleuren

Deze ster dus, of kleurenwiel. We zien hier de verschillende kleuren, waar haar uit bestaat.
De linkerkant is meer het koude, de rechterkant is meer warm.
Hieruit kunnen wij afleiden, hoe een kleur ongeveer pakt. Rood en blauw word paars. Blauw en geel word groen. Een kleur op een rode basis, en een kleur op een gele basis, zoals blond met een gele schijn. Word dus als je dat doet een kleur met een groene basis. Willen we echt veilig kleuren, dan moet er bekeken worden welke pigmenten we willen maskeren. En dan een kleur gebruiken op een basis, wat in de ster van Oswald er haaks tegenover staat. De kleuren die tegenover elkaar staan, worden door elkaar opgeheven. Oranje gaat weg door blauw. Violet gaat weg door geel ect ect.

Houd rekening met je toonhoogte

Hier moet wel rekening gehouden worden met de toon van het haar. Hoe donker of licht het dus is. Een lichte kleur zal nooit een donkere kleur kunnen dekken. Een te donkere kleur is weer te dominant. Dan krijg je bijvoorbeeld weer veel te rood. Kies dus een kleurtoon die precies goed is.

Dit wordt aangeduid in cijfers. Sommige haarverf merken doen dit echter weer omgedraaid of helemaal anders maar normaal is een 10 licht en een 1 zwart. Houd er dus rekening mee, dat als je een 7 bent, je geen 6 kan gebruiken om een ongewenste kleur te neutraliseren. Dit heeft gewoon geen effect. Ook oplichten en een kleur veranderen gaat zelden samen. Je gaat dus eerst blonderen en oplichten, daarna de rode pigmenten verwijderen met een groen pigment.

Warme pigmenten

Te herkennen aan een rode of gele gloed in de zon. Alle kleuren blond behalve asblond zijn warme kleuren. Onder een heel erg donkerbruine kleur en de meeste kleuren zwart zitten warme pigmenten.

 • Rode pigmenten
 • Gele pigmenten

Dit hoort bij de warme kleuren en die kan je dus combineren met een koele kleur. Als je hier nog een warme teint op zet, dan kan het oranje worden of heel erg geel. Om dit weg te krijgen, gebruik je een koele kleur.

Koele pigmenten

Te herkennen aan een witte schijn in de zon. De kleuren die vaak beige of as worden genoemd. Bekijk een kleurenkaart bij twijfel.

 • Groene pigmenten
 • Koude kleuren zoals violet of blauw

Dit zijn koele kleuren en hier kan je altijd beter een warme kleur op zetten om iets normaals te krijgen. Als je hier een koele kleur op zet, dan kan je groen of erg grijzig worden. Dit kan je verwijderen met een warme teint.

Haar verven verkeerd?

Er kunnen bepaalde dingen wel eens mis gaan.
De meest voorkomende:

Oranje haar

Zet er een askleur op. Dit kan zowel permanente verf zijn alsook een toon op toonkleuring. Doe het is dezelfde toonhoogte.

Groen haar!

Ja het kan gebeuren, geen paniek!
Pak tomatenpuree, en smeer het in je haar. Je hebt nu namelijk te weinig roodpigment in je haar. Wacht een goeie 20 minuten en alles word weer goed. Dit werkt ook als je met blonde haren een reactie hebt gehad in chloorwater. Dan kunnen je haren namelijk ook groen worden. 
Je kan ook gewoon rode verf nemen en het er maar 10 minuten of minder zelfs op zetten hoor.

Geel haar

Bij de drogist kan je zilvershampoo kopen. Deze is violet kleurig. Dat zal helpen.
Als deze tips zijn letterlijk te halen uit de ster van Oswald. Vandaar dus de belangerijkheid hiervan.

Haar verven tip 3: Bij uitgroei

Bij een uitgroei is het altijd veel moeilijker om het haar te verven. Een veilige keuze is om na de verfbehandelingen een spoeling erop te zetten in een teint die iets lichter is dan de lengtes van het haar.

Hierdoor pakt de spoeling alleen op de uitgroei.

Bij sterke twijfel kan het ook makkelijker zijn om eerst het hele haar te ontkleuren. Dit geldt ook bij haren waar erg veel kleurverschil in zit zoals bij highlights.

Waarschuwingen!!

 • De kleur wordt altijd veeeeeeeeeeel donkerder dan op het pakje! Houd hier rekening mee!
 • Verf je haar niet te vaak want je krijgt er schade door aan je haar!
 • Beter in de buurt van je natuurlijke kleur blijven. Anders zie je er onnatuurlijk uit.
 • Altijd liever een spoeling dan echt verven om ongelukjes te voorkomen!

 Dit was het voor nu. Bij interesse zullen we dieper op de stof ingaan. Lees a.u.b. eerst het artikel goed door voordat je een reactie gaat plaatsen.

40 reacties op “Haar verven tips”
 1. 24 de vos christine

  heb mijn haren met een kleurshampoo gekleurd licht mahonie chocolade bruin. kan ik met een andere kleurshampoo iets lichter kleuren of wil er mechen in trekken koper kan dit met een kleurshampoo en hoe moet ik dit doen ?

  beantwoorden3 jan 2015 20:09
 2. 23 anoniempje

  Hoi,
  Ik baal verschrikkelijk. Gisteren mijn haren laten kleuren, kapster adviseerde koperbruin. Het is bordeaux kleur.. Wil graag de rode gloed en het donkere eruit hebben. Heb van mezelf donker asblond haar. Kan ik het weer naar donkerblond krijgen na één keer kleuren bij de kapper. Ze zegt dat het goed komt, maar ik twijfel enorm!!

  beantwoorden30 sep 2014 11:09
 3. 22 dahlia

  Hallo,

  Ik heb van de week mijn haar weer geverfd. Dit gaat meestal wel goed. Ik had veel uitgroei en liet de verf zoals op de verpakking stond langer zitten op de uitgroei en toen de rest van het haar. Nu is mijn haar zelf mooi geworden ( heel lichtblond ) alleen de uitgroei is geel geworden. Wat kan ik hieraan doen? Graag een reactie. Liefs

  beantwoorden31 aug 2014 08:29
 4. 21 ann-helen

  ik heb al sinds mijn 12de (al 1 jaar)mijn haar in rubinrood geverft ik heb mijn haar 4 maanden geleden herkleurt in koel rood kan ik nu mijn haar in goudblond of bruin kleuren zonder ontkleuringsmiddel

  beantwoorden11 jul 2014 11:29
 5. 20 van Elst

  Graag zou ik iets meer willen weten over de haarverf nu heb ik gehoord dat er ook een verf bestaat die gebaseerd is op twee delen, blauw/paars voor warmte en groen voor koel. Mijn vriendin heeft namelijk heel weining pigment maar haar uitgroei wil ze graag met een basis kleur bij werken als ze dit doet met bijv 8N dan wordt haar blonde plukken groen.
  welke merken hebben juist wel prachtig natuurkleuen die toch niet groen wordt.

  Groetjes

  beantwoorden6 jul 2014 18:48
 6. 19 Carolien

  hallo,
  Mijn haar is Oranje (door verkeerd verven) onder in het artikel staat dat ik er een askleur (paars) over heen zou moeten zetten. Maar als ik kijk naar de ster van oswald staat dat ik er een blauwe kleur overheen moet zetten. Wat is nu juist?

  beantwoorden20 feb 2014 12:56
 7. 18 Claudia

  Halo,

  Ik ben 3 jaar geleden ongeveer begonen met highlights in mijn haar te doen, mijn eigen haar kleur is licht bruin/donkerblond (doffe /suffe kleur)en ongeveer 2 jaar geleden ben ik naar de kapper gegaan om mijn haar chocolade bruin te verven helaas kreeg het al snel oranje/ roode gloed , nou heb ik het ongeveer 1 jaar niet geverfd , en nu wil ik graag of highlights of middenbruin alleen ben ik bij highligts bang om oranje te worden en bij middenbruin bang om een oranje of rode gloed te krijgen. Wat kan ik het beste doen? Groetjes!

  beantwoorden18 feb 2014 05:11
  • Highlights. Pak ze heel fijn. En laat ze mooi wit worden. Nat lijkt het duo penotti maar als je haar droog is is het top!

   beantwoorden10 jul 2014 23:00
 8. 17 steefke

  Ik heb mijn haar laten blonderen bij de kapper. Ik had eerst rood wat donkerbruin geverft
  Was. Wilde naar lichtbruin/donkerblond. Het is na 2x ontkleuren en verven
  Goud (geel) blond geworden, een kleur die heel onnatuurlijk oogt. Nu wil ik eigenlijk zelf proberen om t donkerder te krijgen of iets minder goud.
  Ik heb van loreal preferance kleur 7 gekocht. Zit ik dan goed qua kleur? Naar de kapper wil ik niet meer terug omdat ik al 2x ben geweest in 1 week en t nog niet t gewenste resultaat is :( heeft me ook al bijna 200 euro gekost.

  beantwoorden4 jan 2014 22:48
  • Zou teruggaan naar de kapper! Zeggen dat het je zoveel geld heeft gekost en niet blij bent met het resultaat! Dan moeten ze er gratis iets aan doen. De kleur is wel goed maar zal een beetje geelachtig blijven en een heel stuk donkerder. Het goud zal er na een tijdje een beetje uitgaan na enkele maandjes door het wassen.

   beantwoorden5 jan 2014 13:24
  • Bedankt voor de reactie. Heb t vandaag geverfd en t is stukken mooier
   Geworden, nog wel een warme gloed maar veel natuurlijker. Het is nog wel aan de blonde
   Kant. Over een tijdje mss naar donkerblond.

   beantwoorden5 jan 2014 17:06
 9. 16 Sanne

  Ik heb dus mijn haar zelf ontkleurd, niet met peroxide (geen blonderen dus) en het is nu heel zacht, is dat een teken van beschadiging? Ik verzorg het nu goed met maskers en cocosshampoo en dergelijke. Hoe lang duurt het voordat ik mijn haar weer veilig kan kleuren?

  beantwoorden17 okt 2013 19:48
 10. 15 Dolores

  Hallo
  Ik heb van nature een 6.
  Ik had blonde meches laten trekken bij de kapper maar die had er veel te veel ingedaan en ik was te blond.
  Ik had gevraagd om in mijn natuurkleur of een tint lichter nl een 7 een paar meches trekken,nu heeft hij van coloresse de 6.62 in mijn haar getrokken met gevolg dat ik op die stukken rood zelfs roze uitsla.
  Ik wil gewoon m’n natuurkleur terug met bovenop enkele lichte strips een natuurlijk uitzicht.
  Help mij wat moet ik doen?

  beantwoorden5 mei 2013 16:58
 11. 14 neela

  Hallo ik heb men haar net proberen blonder te verven maar hrb een groene weerschijn gekregen.
  Ik heb men tomatenpuree men haar gewassen maar krijg het er niet 100 procent uit wat moet ik doen ik schaam me erg

  beantwoorden27 apr 2013 04:40
  • Een paar keer proberen te wassen. Anders kan je er een donkere kleur of een spoeling overheen zetten.
   Bij twijfel is het altijd beter om naar de kapper te gaan.
   Groetjes

   beantwoorden27 apr 2013 18:11
 12. 13 Anouk

  Hallo,
  Heb al zeer veel grijs.Was van nature donkerblond(as)waar toch veel roodpigment blijkt in te zitten.Bij het kleuren komt steeds een oranjegeelachtige gloed naar boven.Ik neem steeds toonhoogte 6.Heb het eerst gekleurd met 6/0+6/7.Lengtes zijn oranjekoperachtig!Daarna gewoon 6/0 gebruikt,wat mat aangeeft en doods,zij-en voorkanten bijna zwart!Dan maar weer 40ml 6/00+10ml 6/7.Lengtes 10 min in laten trekken.Resultaat,uitgroei half gepakt,is geelachtig goud,en lengtes in de zon koperachtig.Ik begrijp er niets meer van!Wat doe ik fout?Ik zou graag een mooi bruin bekomen met daarna blonde meches.Zo lang ik dat mooie bruin niet verkrijg,kan ik niet beginnen aan de meches.De haarverf is koleston met 6%.Graag raad aub,waarvoor mijn beste dank.

  beantwoorden21 apr 2013 11:44
 13. 12 Roodkapje

  Hello ladies,

  een half jaar geleden heb ik bij de kapper mijn (van nature donkerblonde, toen gekleurd, donkerbruine) haren laten kleuren bij de kapper: Knalrood, Ariana Grande-ish! Perfect gelukt, het is mij ook gelukt om de haarkleur (6.66) te blijven behouden door het ongeveer elke vijf weken opnieuw te kleuren. Ik verzorg mij haren goed, af en toe een maskertje en het ziet er (voor zover ik daarover kan oordelen) heel gezond uit.

  Mijn probleem is dat ik het rode nu al wel heel erg beu ben gezien en ik zou het graag weer donkerbruin hebben/chocoladebruin.
  Na dit artikel te hebben gelezen, heb ik geleerd dat ik, aangezien ik donkerder wil gaan, een lagere toonhoogte (bv. 5, 4) moet nemen, met daarbij een groene ondertoon (normaal cijfer 7 na de komma).
  Is mijn redenering correct? Ik zou niet graag voor verrassingen komen te staan..

  Greetings

  beantwoorden6 apr 2013 23:38
  • Ja dat is een goede redenering.
   Let wel-> niet ieder merk heeft dezelfde cijfercodes. Het moet een middenbruin met een askleurige ondertoon zijn.

   Iets donkerder is veiliger, zoals een 4. Maar dan ligt het bijna tegen het zwart aan. En ontkleuren brengt daarna weer de roodtinten naar voren. Er kunnen eigenlijk geen rare dingen gebeuren. Het enige dat je kan krijgen, is dat het roodachtig blijft.

   Ik zou dus gaan voor jouw suggestie. Daarna een tijdje afwachten wat de kleur verder gaat doen.
   En na een maandje of twee eventueel nog eens bijwerken om de rode pigmenten verder te neutraliseren.

   beantwoorden7 apr 2013 13:36
  • 12.2 Roodkapje (op reactie van Safira ↑)

   Ik wil echt wel een stukje donkerder, dus van een ’4′ ben ik niet bang. Dankjewel voor je raad, nu voel ik me al eens stukje geruster! :)

   beantwoorden7 apr 2013 17:44
 14. 11 jacqueline

  hallo ,ik heb me haar ontkleurd toen een zeer licht blond geverfd op advies van de drogist nu is hij erg lelijk geel/oranje schaam me enorm hoe krijg k een mooie kleur die niet geel is? en kan ik meteen verven weer misschien Asblond? misschien weet het even niet meer wil niet naar de kapper bedankt alvast

  beantwoorden7 mrt 2013 11:01
 15. 10 danique den haan

  Hoii! Ik heb een vraag en hoop dat die snel beantwoord word!:) ga vanmiddag aan de slag..ik heb een vriendin die nu geel licht blond is , bovenop(scalp) is het ongeveer een kleurhoogte 10 en en de nek partij 9 tis lang haar. En ze wil iets donkerder en véél minder geel dus wilde ik er een 8.1 op zetten die ik al gekocht heb maar ben een beetje bang dat die iets te donker is.. helpt het dan om met 6% op te zetten of komt die dan als nog op een kleurhoogte 8 uit?? Groetjes!

  beantwoorden17 feb 2013 12:15
  • Als het een goede kwaliteit verf is, dan is een 6% zeker voldoende en een sterker pencentage onnodig. De meeste haarverf uit de drogisterij heeft ook 6%. Vaak is dit zelfs teveel maar in dit geval een goede keuze. Succes :) Een 8.1 lijkt me zeker niet te donker. Het zal een donkerblond worden. Door te wassen, en de zon, zal het weer lichter worden na een tijdje maar het ‘geel’ zal eruit zijn. Een onderhoudende shampoo is hier wel nodig. (Een zilvershampoo vermengt met het favoriete merk bijvoorbeeld.)

   beantwoorden17 feb 2013 13:13
  • hallo, kijk 8,1 = licht as blond, je zegt juist dat ze minder heel “goud wilt”
   je moest 8.2 halen. licht parenmour blond
   voor die houd weg tedoen :L
   maja. HET GA NIET ZO VEEL SHELEN maar kan zijn dat je een beetje assig schijn krijgt
   voor de de rest 8 = licht blond
   zal niet ZO”donker zijn.
   ALS ze het minder mooi vind.
   KLEUR SPOELT ALTIJD AF :P
   GROETEN xxxx

   beantwoorden17 feb 2013 13:15
 16. 9 stefanie

  voor al deze mansen hier met problemen bij het haarkleuren zoek de ster van oswald op dan moet je kijken naar welke kleur je er van hebt bv as(blauw) kleur dan moet je het gene wat er tegenover staat dat is koper (oranje) elke keer als je een kleur wilt verzachten moet je dus de tegenover gestelde kleur nemen x’jes kapper in opleiding

  beantwoorden27 nov 2012 19:30
 17. 8 claudia

  ik heb onlangs zelf mij haar geverft maar inplaats van blond is het roodbruin geworden maar wil het blond hebben want het is me nu te donker.
  kan ik nu gewoon me haar weer blond maken zonder dat het groen of oranje achtig gaat worden.
  en heb ook geen geld om naar de kapper te gaan

  beantwoorden5 okt 2012 11:20
  • Enkele weken afwachten en dan weer blonderen. En het artikel lezen wat hierboven staat :) . Daar staat in wat je moet doen als het oranje wordt. Een askleur eroverheen zetten dan. Succes! :)

   beantwoorden5 okt 2012 19:41
  • hallo claudia, ik ben kubra “kapster”
   dus, ik zou je graag willen helpen,

   er zijn weerschijnen ” dus dat zijn egeinlijk, rood,”acajou” blauw ‘ ass” groen “matt” geel” goud oranje “koper”

   als je haar roodbruin uitgekomen is, kan je weinig eraan doen,.. want uwe haar moet
   ofwel, ontkleurd worden” want uw haar heeft al pigmenten opgenomen je kan ze aleenmaar verwijderen door ontkleurings poeder,
   ofwel mechen laten intrekken.
   ofwel wachten tot je haarkleur is afgespoeld. dat zal ongeveer 2maanden duren.

   :) maar ik kan je wel helpen om die rood weg tedoen, gebruik deze nummer “5.7 = 7 is licht mat bruin

   mat= rood wegtedoen of omgekeerd
   ass= koper wegtedoen of omgekeerd
   goud= violet wegtedoen of omgekeerd

   goodluck :)

   beantwoorden27 okt 2012 19:50
 18. 7 Luna

  paar maanden geleden heb ik mijn haar bruin rood laten verven bij de kapper, ik vond het erg mooi maar het was er snel uit. daarna was het een beetje oranje achtig, nu heb ik er vorige week asblond in gegooid en het is nu redelijk blond maar het is uitwasbaar dus is er al bijna uit. kan ik er nu zelf bruin rood in doen of moet ik dat bij de kapper doen? heb namelijk niet genoeg geld voor de kapper.

  beantwoorden22 aug 2012 22:03
 19. 6 rania

  hallo bedankt maar wat is een koper mousse en waar te ver
  krijgen? Mvg

  beantwoorden7 mei 2012 15:17
 20. 5 jette

  Ik heb al lange tijd mijn haar met henna gekleurd. kan ik nu probleemloos oveegaan op andere kleurspoeling of verf?

  beantwoorden27 aug 2011 13:06
Reageer op “Haar verven tips”