Zelfvertrouwen krijgen in 10 stappen

zondag 24 mrt 2013 / 0 / Mode, Kleding en Stijltips, Stap voor stap

zelfvertrouwenWe zijn allemaal mensen en hebben tekortkomingen. Zelfs als je sociale vaardigheden of je uiterlijk niet zijn hoe je het zou willen, moet je toch zelfvertrouwen opbouwen en geloven in jezelf! Het is namelijk ook een manier om voor jezelf te zorgen. Het creëert een positieve spiraal in het leven. Door in jezelf te geloven, kan je ook meer! Zelfvertrouwen krijgen is een kwestie van een beter geloof krijgen in jezelf.

10 stappen naar een leven vol zelfvertrouwen

Fotocredit: Shutterstock

10 stappen naar een leven vol zelfvertrouwen
 Het klinkt heel simpel, maar er zijn dingen die je kan veranderen zodat ook je zelfvertrouwen erop vooruit gaat. Dit zijn handige stappen om te volgen. Het begint allemaal van binnen, maar er moet zeker niet vergeten worden over een goede lichaamshouding!

1: Herken je talenten

Focus op dingen die je goed kan. En durf af en toe jezelf op de rug te kloppen als niemand anders het doet.
Denk aan de goede kwaliteiten op sociaal, werk, hobby of gevoels vlak.

Denk terug aan complimentjes van andere mensen. Misschien hebben ze gezegd dat je een mooie glimlach hebt, of je bekwaamheid om rustig te blijven in een stressvolle situatie.
Herinner de prestaties uit je verleden. Het kan iets openbaars zijn dat iedereen heeft gezien. Of een persoonlijke daad.
Denk aan de kwaliteiten die je aan het leren bent. Niemand is perfect, maar als je actief probeert om een goed persoon te zijn, geef jezelf hiervoor wat lof!
Maak een lijst. Schrijf alles op, en bekijk dit de volgende keer als je 'down' bent.

zelfvertrouwen-bouwen

Fotocredit: Shutterstock

2: Accepteer complimentjes

Rol niet met je ogen, zeg niet dat het niet zo is! Glimlach en kijk diegene in de ogen. Zeg gewoon 'dank je'. Het laat zien dat je beleefd bent en een waarde-gevoel hebt over jezelf.
Geef anderen ook eens een compliment. Als je het moeilijk vind om complimentjes te krijgen, geef er dan meteen een terug!

4: Excuseer je niet de hele tijd

Het is een goede eigenschap om te durven 'sorry' te zeggen. Toch kan teveel van het goede juist tegen je werken. Wees voorzichtig wanneer je het zegt.
Werk er liever omheen. Lach en kijk diegene medelevend aan. Vertel dat je het begrijpt of het niet zo bedoelde. "Ik hoop dat het geen probleem is.", kan je bijvoorbeeld zeggen.

5: Praat een standje harder dan de andere

Het is een simpele en effectieve methode om zelfverzekerd te worden. Je laat zien dat je achter een standpunt durft te staan.

Yoga is goed voor het zelfvertrouwen

Fotocredit: Shutterstock

6: Maak een lijstje van dingen die je zelfvertrouwen ondermijnen

Bijvoorbeeld: in een dans-club te weinig zelfvertrouwen hebben. Omdat iedereen 'los' gaat, en je staat er maar wat bij. Misschien het gevoel hebben dat andere mensen over je heen lopen enz..

Schrijf dan erachter of het logisch is. Is dat wel een reden om niet in jezelf te geloven?

2: Onthoud dat iedereen moeite heeft met zelfvertrouwen

Iedereen heeft wel twijfels over zichzelf. Sommigen kunnen het goed verbergen, maar niemand heeft een zelfvertrouwen van 100%. Je bent niet alleen!
Probeer je niet te voelen alsof iedereen naar je kijkt. Mensen zijn teveel met zichzelf bezig, dan om jou continu te beoordelen. Slaak dus een zucht van opluchting want je hoeft niet de hele tijd perfect te zijn!
Bouw je zelfvertrouwen op met het helpen van anderen. Geef iemand eens een compliment, doe een goede daad. Je maakt diegene zijn dag goed, en je krijgt zelf een goed gevoel.
Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Niet alles is een wedstrijd en het is vermoeiend om het leven zo te bekijken. Iedereen word je vijand. Als je een competitief karakter hebt, doe dan wedstrijdjes met jezelf

7: Zelfvertrouwen is:

Geloven in jezelf als niemand anders het doet!
In discussie gaan met die negatieve stem!

Zorg voor je uiterlijk

Fotocredit: Shutterstock

8: Zorg voor een mooi uiterlijk

Zorg voor een goede houding: schouders naar achter, rechte rug, kin omhoog. Loop met een doel in plaats van te slenteren en zit altijd rechtop.
Zorg voor jezelf. Neem iedere dag wat extra tijd om te besteden aan persoonlijke hygiëne en te zorgen dat je er goed uit ziet. Douche dagelijks, poets je tanden tweemaal daags, en verzorg je huid en haar.
Zorg voor schone, kreukvrij en vlekvrije kleding, stijlvolle schoenen en leuke accessoires. Ook dit draagt bij aan een goed zelfvertrouwen!

dansen

Fotocredit: Frenetic After Dark by Rachel Schipul

9: Moedig je eigen interesses aan

Dit is het moment om goed te worden in zaken die je interesseren! Verbeter de vaardigheden, en bevestig je eigen talent! Een muziekinstrument bespelen bijvoorbeeld, een vreemde taal leren, dansen, schilderen of een kunstwerk maken.
Geef de moed niet op want het kost tijd om talenten te ontwikkelen. Leren is een proces en geniet van de kleine vooruitgangen.
Een hobby die je met een groep kan uitoefenen is een goede manier om vrienden te ontmoeten en zelfvertrouwen op te bouwen.

winnen

Fotocredit:  Timothy Gareth

10: Zelfvertrouwen krijgen is een proces

Het is niet iets om binnen een week te krijgen, het is geen finishlijn om overheen te raken en dan over te vergeten. Het kost tijd en moeite om te leren in jezelf te geloven! Soms heb je een terugval, sommige dagen zijn geweldig!

Wie van jullie is er weleens onzeker?

Reageer op “Zelfvertrouwen krijgen in 10 stappen”